Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0181-312143
  • info@vansintmaartensdijk.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0181-312143

Heftige regen. Wie betaalt de schade?

De afgelopen weken hebben we de nodige heftige regenbuien over ons heen gehad. Hoe zit het bij schade aan jouw huis?

Nadat het een paar dagen echt fraai mooi weer is geweest, weet je doorgaans al wat er gaat gebeuren: een heftige regenbui verdrijft de droogte en zorgt voor de nodige verkoeling.
En over het algemeen zal een dergelijke regenbui niet snel schade veroorzaken aan jouw huis en jouw inboedel. Anders wordt het wanneer een bui zo heftig is, dat zelfs het riool het niet meer aan kan. In die situaties blijft het regenwater simpelweg in de straten staan. En wanneer de regen dan aanhoudt komt het voor dat het water zelfs de woningen in kan stromen. Met stevige schade tot gevolg. Hoe wordt dat vergoed?

De term waterschade is een ruim begrip

De ene 'waterschade' is de andere niet. Daarom is het ook lastig om vooraf te zeggen of waterschade wel of niet gedekt is. Want het hangt er van af hoe de waterschade is ontstaan.
Wie tijdens een regenbui een raam open laat staan, kan de schade die dat veroorzaakt niet verhalen op een verzekeraar. Men spreekt dan over een vorm van 'eigen schuld'. Datzelfde speelt wanneer een dak bijvoorbeeld in een zodanig slechte conditie verkeert, dat het regenwater via die plek de woning kan binnendringen. En ook bij een echte overstroming zullen de meeste verzekeraars geen uitkering kunnen doen, omdat het dan gaat om 'rampen'. En dan hebben we eigenlijk de belangrijkste uitzonderingen al gehad. 

Want de meeste andere vormen van waterschade blijken in praktijk gewoon voor vergoeding in aanmerking te komen. Denk aan waterschade door gesprongen waterleidingen. Denk aan een dakgoot die het water niet aan kan. Of aan water dat ineens de woning binnenkomt omdat het toilet overloopt. Wateroverlast bij de bovenburen, dat via het plafond binnenkomt; een afvoerslang die van de wasmachine springt; een koppeling die het begeeft, er zijn heel wat vormen van waterschade te bedenken. En gelukkig zullen de meeste verzekeraars de financiële gevolgen ervan keurig kunnen oplossen. 

Wat keert de verzekeraar uit?

In beginsel zal de verzekeraar een vergoeding verlenen om alles weer terug te kunnen brengen in de oude staat. Schade aan de woning zelf kun je indienen bij de opstalverzekeraar. En bij een huurhuis is dat uiteraard het probleem van de verhuurder.
Schade aan jouw huisraad kun je claimen op de inboedelverzekering. Ook dan zal het vaak gaan om de herstelkosten. Als herstel niet mogelijk is, zal de verzekeraar doorgaans een uitkering doen die jou in staat moet stellen de verloren gegane spullen weer nieuw aan te schaffen. Overigens zal de schadevergoeding bij echt oudere spullen niet verder gaan dan de dagwaarde. 

En bij een appartementseigenaar?

Want daar speelt iets heel bijzonders.
Ben je eigenaar van een appartement, dan zal de schade aan het appartement over het algemeen voor rekening komen van de VVE (vereniging van eigenaren). Maar dat geldt uitsluitend voor de ruwbouw. Alles wat daarna is aangebracht (nieuwe badkamer, keuken, behang etc.) is niet van de VVE maar van jou. Het zit allemaal wel 'vast' aan het appartement en valt dus niet onder de inboedelverzekering. Maar het is niet van de VVE. Hoe moet dat dan verzekerd worden?
Appartementseigenaren kunnen dit afzonderlijk laten aantekenen op hun inboedelverzekering in de vorm van 'woningverbetering'. En de verzekerde som daar dan op aanpassen. En alleen met een dergelijke afzonderlijke aantekening kan ook de appartementseigenaar op een vergoeding rekenen. 

 

Meld de schade zo snel mogelijk en maak foto’s

Water is een sluipmoordenaar. Als het langer blijft liggen zal de schade groter worden. Het is dus zaak om je huis weer snel droog te maken. Hier kun je direct na de schade al mee beginnen, maar overleg eerst even wat je het beste kunt doen. Maak gelijk foto’s van wat je aantreft. Met de foto’s kun je toelichten hoe de schade is ontstaan. Ook als het water alweer weggelopen is.

Maar meld de schade wel zo snel mogelijk. Bij een omvangrijke schade zal de verzekeraar een expert sturen voor het vaststellen van het schadebedrag. Ook zal de expert vaststellen hoe de schade is ontstaan en hoe de schade in de toekomst voorkomen kan worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-07-2017. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.